Criterii de alegere a vasului de WC

Alegerea vasului de WC potrivit are implicatii atat din punct de vedere financiar cat si functional si estetic.

Avand capacitatea de a influenta confortul si calitatea vietii, selectia acestuia trebuie sa fie bine documentata pentru a beneficia de un produs functional, rezistent si bine integrat in stilul incaperii. Indiferent ca ai o baie mica sau una generoasa, exista suficiente modele astfel incat sa o echipezi conform nevoilor si spatiului disponibil. 

Montajul vasului de WC necesita interventia unui specialist. Parcurgerea corecta a etapelor de lucru, utilizarea instrumentelor specifice, realizarea conexiunilor si etansarea legaturilor sunt actiuni de care depinde functionarea in bune conditii a oricarei toalete.

Pentru a alege vasul de WC potrivit, exista o serie de criterii cheie de luat in considerare:

  • tipul de montaj – poti opta pentru un vas WC suspendat sau pentru unul cu montaj pe pardoseala.
  • modul de evacuare – exista varianta de evacuare pe orizontala, pe verticala sau evacuare dubla.
  • aspectul si materialul din care este confectionat – poti achizitiona vase WC clasice sau moderne, cu forme rotunjite dreptunghiulare, in raport cu stilul si aspectul baii. In functie de materialul din care este realizat, poti alege intre ceramica sanitara sau portelan, materiale ce garanteaza o rezistenta de durata si o intretinere facila.
  • dimensiunea si forma vasului – vasele pentru WC sunt realizate in dimensiuni variate, pentru a putea fi incadrate cu usurinta in spatiile sanitare, fie ca este vorba de o baie de serviciu sau una principala.
  • alte aspecte functionale.

Care sunt optiunile in functie de tipul de montaj? 

In functie de modalitatea de instalare, vasele de WC sunt impartite in doua categorii: montate pe podea si suspendate pe perete. O toaleta standard cu prindere in podea are rezervorul expus, asezat la semi-inaltime deasupra vasului sau fixat pe vas. In schimb, rezervorul unei toalete suspendate este ascuns in interiorul peretelui, intr-un cadru special.

Modelul prevazut cu rezervor la semi-inaltime este apreciat in special pentru aspectul functional si costul redus decat pentru cel estetic, optiunile privind designul fiind unele reduse. Cu o constructie omogena si un design compact, vasul de WC cu rezervor integrat se regaseste intr-o multitudine de forme si modele. Se instaleaza usor si rapid, este fiabil si rezistent. Elegant si contemporan, vasul de WC suspendat ofera o estetica minimalista, ocupa un spatiu redus si ofera posibilitatea de a intretine curatenia mult mai usor.

Solicita intotdeauna serviciile unui instalator sanitar pentru montaj WC!

Ce tip de evacuare este necesara?

Alegerea vasului WC este conditionata si de sistemul de canalizare. Racordarea la instalatia de canalizare se poate realiza in doua moduri – cu evacuare orizontala sau verticala. Adaptarea scurgerii este o conditie esentiala pentru o functionare adecvata si un aspect estetic placut. Vasul de WC compact este o solutie mai practica deoarece este disponibil in ambele variante, in comparatie cu vasul suspendat, care este adaptat numai pentru un sistem de canalizare orizontal.

Ce stil poti alege si care sunt materiale disponibile?

In materie de stil, in functie de preferintele fiecaruia si de amenajarea interiorului, poti alege un stil modern, minimalist sau traditional. Stilurile minimaliste si moderne functioneaza bine cu baile contemporane si tind sa fie mai usor de curatat datorita formei si finisajului, putand avea rezervoare ascunse sau vizibile. Toaletele traditionale au rezervoare vizibile si sunt ideale pentru baile in stil clasic.

Poti opta pentru un vas de WC realizat din ceramica sau portelan, doua materiale care asigura confort in utilizare, o intretinere usoara fiind totodata rezistente si durabile.  

Ce trebuie sa stii despre dimensiuni si forme?

Forma si inaltimea vasului de toaleta pot avea un impact important asupra utilizarii si ergonomiei. Toaletele mai inalte sunt mai usor de utilizat pentru persoanele cu mobilitate redusa, cele cu vas alungit ofera confort, in timp ce toaletele cu vas compact patrat sau rotund economisesc spatiu. Asigura-te ca ai masurat bine spatiul disponibil, iar tipul de toaleta selectat este adecvat necesitatilor. 

Ce alte optiuni sunt disponibile?

Capacitatea rezervorului si consumul de apa sunt alte doua aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi rezervorul pentru vasul de WC. Este cu adevarat util ca rezervorul sa fie prevazut cu doua clapete pentru a trage apa. Acestea ofera posibilitatea de folosi o cantitate de apa mai mica sau mai mare in functie de necesitati, gestionand astfel consumul. Functia de economisire a apei este o solutie economica si ecologica, care permite micsorarea costurilor de intretinere.

Mesterul Casei