Ce caracteristici sa urmaresti cand vrei sa cumperi o hota

Hota de bucatarie joaca un rol important in mentinerea unei case sanatoase si a unui aer proaspat in bucatarie prin filtrarea si indepartarea fumului, aburului si mirosului de mancare.

Varietatea de modele si stiluri, poate face ca alegerea unei hote sa para o sarcina dificila, dar luand in considerare bugetul, designul dorit si obiceiurile de gatit, vei face selectia potrivita care sa completeze decorul casei tale. Identificarea tipului de hota necesar bucatariei tale, trebuie sa porneasca de la analiza mai multor criterii precum: modul de evacuare, dimensiunea adaptata spatiului disponibil, tipul de filtru, capacitatea de absorbtie sau alte functii suplimentare.

Pentru o functionare eficienta si la parametri maximi, este important ca montajul hotei sa fie realizat corect, in conformitate cu specificatiile producatorului. 

Cum te asiguri ca alegi hota potrivita? 

Iata care sunt principalele detalii la care sa fii atent atunci cand cumperi o hota:

Modul de functionare – optiunile integrate hotelor sunt cu evacuarea aerului sau cu recircularea lui.

Hota cu evacuare – dispune de un sistem ce absoarbe aerul din incapere si il evacueaza in exterior prin intermediul unei conducte. Are o eficienta ridicata in indepartarea particulelor de grasime, a aburului si mirosurilor neplacute, dar montajul este conditionat de amplasarea acesteia in apropierea unui perete exterior.

Hota cu recirculareextrage aerul si mirosurile neplacute din incapere, il filtreaza printr-un filtru de carbune si il elibereaza inapoi in bucatarie. Pot fi montate in orice locatie se doreste deoarece nu necesita acces la o gura de ventilare.

Capacitatea de evacuare – este caracteristica importanta, deoarece face referire la principala functie a unei hote: absorbtia. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat hota va absorbi aburul si fumul mai eficient. O hota subdimensionata raportata la suprafata bucatariei nu va face fata, in timp ce una foarte puternica va consuma mai multe resurse decat este cazul. Pentru a afla capacitatea de evacuare de inmulteste lungimea, latimea si inaltimea bucatariei cu 10.

L x l x h x 10 = capacitate metrii cubi pe ora (mc/h).

Tipul de hota – este foarte important ca designul acesteia sa fie compatibil cu stilul de amenajare al bucatariei. Exista diferite modele din care poti alege: 

  • hota conventionala – montajul se realizeaza pe perete, deasupra suprafetei de gatit.
  • hota decorativa – se pot monta fie pe perete, fie in mijlocul bucatariei, in stil insula, putand fi integrata in orice tip de decor.
  • hota semineu – instalarea acesteia se efectueaza pe perete si este disponibila in diverse modele: arcada, de colt, dreapta, conica sau rotunda. Poti alege varianta potrivita in functie de particularitatile spatiului in care va fi instalata si de preferintele tale.
  • hota incorporabila – se incastreaza in mobilier, economisind spatiu si sunt prevazute cu elemente telescopice, care se pot extinde in timpul functionarii. 

Alege servicii profesionale de montaj hota bucatarie pentru o buna functionalitate a acesteia.

Dimensiunea – trebuie raportata la spatiul disponibil dar si la dimensiunea aragazului sau plitei, avand in vedere ca trebuie sa acopere in totalitate suprafata de gatit. De regula acestea au o latime de 60 sau 90 cm, dar sunt si modele cu dimensiuni atipice. De retinut ca montajul se realizeaza la o distanta cuprinsa intre 65 si 75 cm fata de suprafata aragazului sau plitei.

Tipul de filtru – eficienta unei hote este influentata si de filtrul cu care este pravazuta, fiind disponibile urmatoarele variante: 

  • filtru de unica folosinta: de regula este din hartie si se inlocuieste periodic, in functie de frecventa de utilizare a hotei
  • filtru lavabil: este de regula din metal si poate fi spalat manual sau la masina de spalat vase o data la cateva luni
  • filtru de carbon: il regasim la hota cu recirculare a aerului, fiind varianta ideala pentru absorbtia mirosurilor. Poate fi inlocuit ori de cate ori este nevoie.

Nivelul de zgomot – ventilatia facuta de hota va produce un anumit nivel de zgomot ce se masoara in decibeli. Cu cat valoarea exprimata este mai mica, cu atat mai mic este nivelul zgomotului. Poti alege hota si in functie de acest aspect, dar este bine sa stii ca nivelul de zgomot este direct proportional cu puterea acesteia. Cu cat hota este mai puternica, cu atat va fi mai zgomotoasa. Sunt disponibile diverse modele cu un nivel al zgomotului de la 50-55 dB si pana la 70-90 dB. 

Numarul de viteze – hotele pot fi prevazute cu o singura treapta, doua sau trei trepte de viteza. Este de preferat alegerea uneia cu viteza reglabila care poate da randament mai bun in functie de ceea ce se gateste.

Numarul de motoare – sunt disponibile modele de hote cu unul sau doua motoare. Nivelul de zgomot si puterea de absorbtie nu sunt neaparat direct proportionale cu numarul de motoare. Evalueaza corect acest aspect in momentul cumpararii, deoarece exista situatii cand modelele cu un singur motor sunt mult mai eficiente.

Functii suplimentare – confortul utilizatorului este influentat si de o serie de functii cu care este prevazuta hota, precum sistemul de iluminare, ventilatorul cu trepte de turatie, termostatul care porneste automat ventilatorul in functie de cresterea temperaturii, temporizatorul pentru setarea intervalului de functionare sau detectorul de fum.

Bucura-te de un aer curat si confort in bucatarie prin actizitionarea hotei potrivite in functie de nevoile tale si caracteristicile fiecarui model!

Mesterul Casei