Cum sa alegi cea mai buna plita pe gaz pentru bucataria ta

Plita pe gaz este o optiune ideala nu numai pentru a imbunatati experienta de gatit, dar si pentru a imprima un anumit stil bucatariei tale.

Desi pare un aparat electrocasnic obisnuit, alegerea sa nu este chiar atat de simpla. Pentru a selecta varianta potrivita nu trebuie sa iei in considerare doar aspectul, ci si caracteristicile acesteia in functie se cerintele zilnice de utilizare.

Instalarea plitei pe gaz trebuie efectuata doar de catre personal autorizat. Procesul de montaj plita pe gaz presupune cuplajul cu o conducta activa de gaz, iar utilizarea instrumentelor neadecvate poate duce la accidente grave. Cere ajutorul unui specialist atunci cand montezi o plita pe gaz pentru a evita orice fel de pericol! Asigura-te ca spatiul in care instalezi plita este corect ventilat si nu sunt materiale inflamabile in apropiere.

Fie ca esti un bucatar amator sau unul profesionist, fie ca locuiesti singur sau intr-o familie numeroasa, este important sa-ti alegi plita pe gaz in functie de nevoile tale. Iata cateva informatii necesare dupa care sa te ghidezi pentru a lua decizia corecta:

Numarul de arzatoare – este cel mai important factor de luat in considerare atunci cand cumperi o plita pe gaz. Sunt disponibile intr-o mare varietate de modele, cu doua, patru, sase sau chiar mai multe arzatoare, pentru bucatariile profesionale, iar alegerea depinde de numarul de persoane din familie sau de cata mancare trebuie sa gatesti pe zi. Daca pentru o familie mica este potrivita o plita cu doua arzatoare, pentru locuintele in care gatitul implica mai multe feluri de mancare intr-un timp mic, atunci o plita cu patru arzatoare este cea mai buna optiune. 

Aprindere manuala sau automata? – o inovatie recenta a plitelor pe gaz este modalitatea de aprindere. Daca anterior acestea necesitau aprindere manuala, cele mai noi modele se aprind automat prin simpla rotire a butonului. Auto-aprinderea este mai solicitata comparativ cu aprinderea manuala deoarece deoarece nu are nevoie de dispozitive suplimentare pentru a aprinde arzatorul. Indiferent de optiune, nu uita ca montajul plitei pe gaz este o sarcina pentru un profesionist autorizat. 

Material si finisaje –  in functie de buget si preferinte poti alege o plita din inox, email, sticla sau ceramica. Plitele din inox sunt foarte durabile si accesibile iar pentru intretinerea si curatarea lor sunt disponibile solutii speciale, care sa nu lase urme si zgarieturi pe suprafata plitei. Plitele din otel emailat sunt si ele in tendinte, sunt accesibile ca pret insa materialul este unul sensibil si nu foarte rezistent. Plitele din stica sau ceramica au un design modern, se intretin usor si dau o nota de eleganta bucatariei tale. 

Care este dimensiunea potrivita? – poti opta pentru plita de 30, 60, 75 sau 90 cm in functie de configuratia blatului de bucatarie si de obiceiurile de gatit. Plitele mai mari permit pregatirea mai multor feluri de mancare in acelasi timp.

Alte caracteristici si functii suplimentare – in analiza functionalitatilor unei plite pe gaz trebuie sa se tina cont si de factori precum: 

  • dimensiunea arzatorului – arzatoarele mai mari pot ajuta la gatirea rapida, in timp ce cele mai mici pot fi mai eficiente
  • designul si materialul butoanelor – un design ergonomic faciliteaza rotirea facila a butoanelor iar un material de calitate le ofera rezistenta in timp
  • spatiul dintre arzatoare – asigura-te ca exista spatiu adecvat intre arzatoare astfel incat sa poata fi utilizate in acelasti timp
  • functii de sigurantaopteaza pentru o plita cu multiple masuri de siguranta integrate: valve de protectie, care impiedica eliminarea gazului in locuinta in cazul in care flacara este stinsa accidental, termocupluri cu rol in monitorizarea modului de extindere a flacarii, mecanism de siguranta pentru copii, arzator cu tripla coroana, care arde gazul inainte sa se raspandeasca in bucatarie, oprire automata.

Alegerea plitei pe gaz porivite este, pana la urma, o decizie personala, care se va lua in functie de buget, design-ul bucatariei si al mobilei, spatiul disponibil si obiceiurile de gatit ale fiecaruia, insa pentru montajul plitei pe gaz este indicat sa apelezi la un specialist care poate asigura servicii eficiente si sigure. In felul acesta, veti sti ca toate conexiunile sunt realizate in mod corespunzator si te poti bucura de o buna functionalitate a aparatului electrocasnic ales.

[elfsight_popup id="3"]
[/vc_column][/vc_row]

Mesterul Casei