Un vas de toaleta suspendat sau unul de pardoseala? Care este alegerea potrivita?

Un vas de toaleta trebuie sa ofere confort si functionalitate si totodata sa se integreze estetic in stilul si aspectul baii.

Este o piesa importanta in orice baie datorita utilizarii sale recurente, de aceea este esential sa stii ce criterii sa urmaresti pentru a face alegerea corecta. Daca finisajele si designul aduc un plus de valoare din puncte de vedere estetic, caracteristicile tehnice sunt cele care imbunatatesc confortul si calitatea vietii.

In ultimii ani, alegerea vasului de toaleta s-a rezumat la o intrebare de baza – suspendate pe perete sau cu prindere in podea?  Toaletele suspendate sunt elegante, moderne si functionale, dar exista si o serie de motive pentru care oamenii opteaza pentru unitatile montate pe podea.

Iata care sunt cei mai importanti factori de luat in considerare atunci cand iei decizia de achizitionare:

Motive pentru a alege un vas de toaleta suspendat 

Un vas de toaleta suspendat, ofera o estetica minimalista datorita faptului ca are rezervorul ascuns in perete iar singurul element vizibil este butonul de comanda. Are un design elegant si modern si este considerat o solutie foarte practica, deoarece permite accesul la toata zona pardoselii, facilitand curatarea. Montajul toaletei suspendate se realizeaza pe o rama speciala, care permite ascunderea instalatiei, asigurand totodata o rezistenta adecvata, putand sustine o greutate de pana la 400 kg. 

Astfel, principalele avantaje ale unui vas de toaleta suspendat sunt:

  • economie de spatiu – prin ascunderea rezervorului in perete, toaleta suspendata ocupa un spatiu redus in baie, fiind alegerea perfecta pentru incaperile de dimensiuni mai mici.
  • economie de apa – sistemele de toaleta suspendate sunt prevazute cu dubla comanda: o spalare completa pentru deseurile solide si o spalare redusa pentru lichide. Astfel inlocuirea toaletei standard cu un model suspendat poate economisi cantitatea de apa utilizata.
  • curatare usoara – deoarece permite accesul la toata zona pardoselii, este considerata o solutie foarte practica deoarece faciliteaza curatarea baii.
  • inaltime reglabila – in cazul unei toalete cu prindere in podea inaltimea scaunului este una standard, pe cand atunci cand montezi un vas de toaleta suspendat, acesta se poate fixa la inaltimea dorita pentru a fi confortabil.

Motive pentru a alege un vas de toaleta de podea

Vasul de toaleta cu prindere in podea este disponibil in doua variante: cu rezervor montat la semi-inaltime si cu rezervor integrat. Modelele prevazute cu de rezervoare la semi-inaltime sunt mai mult functionale decat estetice. Din punctul de vedere al designului optiunile nu sunt prea multe, in schimb, au avantajul costurilor mai mici iar baia poate fi echipata cu un buget redus.

Vasul de toaleta cu rezervor integrat este o constructie omogena, ambele piese avand aceleasi linii si forme, iar rezervorul de apa este fixat pe vasul de WC. Are un design compact ce poate fi integrat cu usurinta in restul baii. De la modelele clasice in stil retro-vintage pana la cele contemporane in stil futurist, cu linii rotunjite sau drepte, variantele din care poti alege sunt numeroase. Un set de toaleta compact se instaleaza usor si rapid. Acesta se amplaseaza pe pardoseala si se fixeaza cu ajutorul suruburilor care sunt mascate adecvat.

Principalele avantaje ale unei toalete de podea sunt:

  • instalare rapida – pentru montajul acesteia nu este necesara taierea peretilor sau redirectionarea liniilor sanitare.
  • intretinere usoara – lucrarile de reparatii se desfasoara cu usurinta prin desfacerea capacului rezervorului, avand acces imediat la piesele din interior.
  • varietatea modelelor – sunt disponibile intr-o multime de forme, stiluri si culori din care poti alege si le poti integra cu usurinta in baia ta.

In alegerea vasul de toaleta trebuie luat in considerare atat aspectul practic cat si cel estetic. Acesta trebuie sa fie adaptat din punct de vedere tehnic incaperii, dar trebuie sa fie totodata in conformitate cu stilul interiorului. Altfel spus, ai grija sa alegi un vas de toaleta care sa se incadreze ca dimensiuni si design in baia ta si sa fie din aceeasi gama cu restul obiectelor sanitare.

Oricare ar fi alegerea, montajul vasului de toaleta trebuie realizat de un instalator sanitar pentru a avea garantia unei functionari la parametrii proiectati. Racordarea corecta la instalatia de apa si de canalizare, etansarea legaturilor si folosirea instrumentelor specifice va asigura o buna functionalitate a acestuia si va preveni eventuale probleme de scurgere sau infiltrare a apei.

Mesterul Casei